Akadálymentes weboldal

Az akadálymentes weboldal sokaknak nagy rikító színű betűket tartalmazó dizájn nélküli weboldal verziót jelent, ami a gyengén látók számára készült. Az akadálymentes web böngészése ennél jóval több rétű probléma, hiszen nem csak a látássérültekre kell gondolnunk.

Olyan látogatók is böngésznek, keresnek információkat, akik valami más okból nem tudják használni a normál weboldalakat, például nem tudnak egeret, billentyűzetet használni, vagy vakok. Az akadálymentes verzió épp ezért hibás fogalom, már maga a verzió is, hiszen egy weboldalnak pont az a lényege, hogy mindenki számára könnyen elérhető információkat biztosítson. 

A weboldal nem csak látható?


Nem. Egy weboldal hallható is. Hallható weboldal alatt azt értjük, ahogyan az úgynevezett képernyőolvasó programok a weboldal tartalmát és szerkezetét emberi hangon bemutatják, felolvassák. Jellemzően a vak felhasználók alkalmazzák ezt a kisegítő technológiát. 
Fontos kiemelni, hogy a hallható weboldalak szempontjából csak az oldal tartalma, szemantikai felépítése, azaz a HTML kódban megadott információk hozzáférhetősége számít. A weboldal vizuális megjelenését meghatározó megoldások abszolút nem. 
A webes akadálymentesség egyik alapfeltétele a szemantikailag korrekt HTML kód. A hozzáférhetőséget biztosító kisegítő technológiáknak (például a képernyőolvasó programoknak) csak így tudjuk átadni, hogy weboldalon mi micsoda. Ha a kisegítő technológia megérti ezt az információt, akkor valamilyen formában képes továbbadni a felhasználók felé is. Ilyen kisegítő technológia lehet például a Google chrome kiegészítőként működő ChromeVox vagy a Jaws for Windows.

null

Annak érdekében, hogy a weboldal fejlesztők egy egységes módon tudjanak kommunikálni ezekkel a képernyő felolvasó programokkal a W3C szervezet megalkotta a WAI-ARIA (Accessible Rich Internet Applications) szabványt. A szabvány definiálja azokat a tulajdonságokat amikkel a fejlesztők kiegészíthetik a weboldalakat annak érdekében, hogy a képernyő felolvasó programok minél hasznosabb, könnyen hozzáférhető információkkal lássák el a felhasználókat.
A szabvány segítségével definiálhatjuk a weboldal egyes részeit. Például a navigációs elemeket, a linkeket, az űrlapokat. Így a képernyő felolvasó program tájékoztathatja a felhasználóját, hogy amire rá akar kattintani az egy  űrlap küldő gomb, vagy egy navigációs menü eleme. 

Részletesebb technikai tájékoztató a WAI-ARIA szabványról ITT.

A lényeg tehát, hogy a weboldal akkor lesz akadálymentes, ha a látogatói a megjelenítés módjától függetlenül hozzájuthatnak minden információhoz ami a weboldalon megtalálható. 

Az albaplaza.hu weboldal fejlesztése során maximálisan figyelembe vettük a WAI-ARIA szabványt, igyekeztünk a lehető legjobban beépíteni a weboldal minden aloldalára. 

Példa a ChromeVox képernyő felolvasó működésére:


ChromeVox letöltése: Letöltés

Jaws for Windows letöltése: Letöltés